Jako první v Česku připravujeme Naked espresso. V čem je jiné?

pravaVI

Je ráno. Město se pomalu probouzí do dalšího rušného dne. Barista pečlivě vyčistí kávovar a ještě za zavřenými dveřmi si připraví svoje první espresso. Rozvážně, soustředěně. Nejprve šálek zvedne a přivoní, pak přimhouří oči a pomalu upije. Dokonalá chuť. Tak, a tohle můžete v Kafecu zažít taky. Kdykoli. Klidně i navečer.

Jó, káva, to je životní filozofie. Láska na věky.

Jako kafaři to znáte: máte své oblíbené kavárny, milované odrůdy. Někdo z vás propadne krémovému cappuccinu, jiný nedá dopustit na sebevědomé espresso.

A co kdybychom vám teď řekli, že se vaše dokonalá káva dá udělat ještě dokonalejší? (Češtináři prominou).

Naked portafilter: vysoká kavárenská

Ještě dokonalejší káva. Ano, o takovou se v Kafecu pokoušíme. Pořídili jsme si k tomu zdatného pomocníka, kterému se v odborných kruzích říká Naked Portafilter, naháč nebo taky bezedná páka. Abyste tomu rozuměli: je to v podstatě speciálně upravená páka bez odtokových žlábků, kterými běžně káva vytéká. Ta se pak do šálku dostává celou spodní částí skrze sítko.

Ještě plnější chuť výběrovky pozná i začínající kafař

Zůstaňme ještě chvíli u technické stránky, je totiž hodně důležitá. S bezednou pákou káva teče přímo do šálku. Po cestě se tak setká jen s malým množstvím kovu. Protože chybí odtokové žlábky, barista nemusí řešit výkyvy teplot způsobené horkým/studeným kovem. Taky si může být jistý, že nikde nezůstává olejovitý povlak po předchozí extrakci. Co z toho všeho plyne: barista může mít dvě různé kávy na mlýnku, a jejich chutě se vzájemně nemíchají.

To ale zdaleka nejsou jediné výhody. Bezedná páka se rychle a snadno čistí, takže si barista udrží kvalitu každičkého espressa, i když je stříhá jeden za druhým jako Baťa cvičky.

Jinde podpultovka, v Kafecu standard

Naked espresso je hitem hlavně ve specializovaných kavárnách v Londýně. Tam se po něm můžou kávomilci doslova utlouct. I v Česku najdete pár míst, kde si takto připravenou kávu dáte. Ale je těžké se k ní běžně dostat. Musíte být buď barista, nebo jeho nejlepší kamarád.

I proto jsme moc rádi, že Kafec tohle může dopřát všem. Protože každý z vás si zaslouží užít si svoje espresso, cappuccino, cafe latte nebo flat white opravdu naplno.

Je libo 2x větší espresso? Máte ho mít.

Rok 2017 se zapíše do dějin Kafecu nejen díky Naked portafiltru. Upekli jsme další velkou věc. Aby mohla chuť 100% arabiky z bezedné páky ještě lépe vyniknout, zvětšili jsme její objem a přidali porci kávy navíc. Vaše espresso vám barista připraví ne ze 7 gramů kávy, ale z 15. Ve svém šálku si tak užijete ne 15 ml espressa, ale celých 30!

Jen si to představte. Dvakrát víc slasti. Dvakrát větší požitek. Žádný driák. Stále ta plná, vyvážená a jemná chuť výběrové arabiky ve své nejčistší podobě, jak ji stvořila matička země. Mamma mia, naprostá kávová divočina!

Poznáte ji… už z dálky

Takže srdečně zveme do brněnského a zlínského Kafecu na zatraceně dobrou kávu! A až vám ji naše baristka Aneta ponese, všimněte si toho letmého úsměvu a sebevědomé chůze. Protože teď už víte, co se za jejím dobrým rozmarem skrývá: pocit, že vám nese dokonalou kávu. Plnou, vyváženou a čistou jako duše etiopského farmáře z oblasti Shakiso.

úprava II

Rozdíl je znát na první pohled: vlevo klasický Double portafilter, vpravo Nakedportafilter

úpravaV

vlevo Naked portafilter, vpravo klasický Double portafilter

Protože chybí odtokové žlábky, barista nemusí řešit výkyvy teplot způsobené horkým/studeným kovem. Taky si může být jistý, že nikde nezůstává olejovitý povlak po předchozí kávě.