Aktuální přehled výběrové kávy

Výběrovou kávu si sami vybíráme a pražíme. V našich kavárnách vám ji připravíme jako espresso i překapávanou. Všechny tyto kávy si jako KAFECZRNO odnesete také na domácí přípravu.

Výběrové kávy na espresso

Honduras

Honduras El Campo

Sušené švestky, kakao, lesní ovoce

region město Werka
farma sdružení drobných farmářů
zpracování natural
odrůda Etiopský Heirloom
nadmořská výška 1900 m. n. m. 

cupping score 86,75

Marysabel a Moises Caballero vlastní několik farem v Hondurasu. Kávě se věnují po generace. Kávu pěstují s respektem k tradici, ale nebojí se experimentovat. Ve světě výběrové kávy se zkrátka našli. Všechny své farmy se jim daří modernizovat a jsou tak skvělým příkladem pro ostatní. I my v Kafecu jsme si je zamilovali a na mlýnku máme jijich další kávu, tentokrát z farmy El Campo. 

Farma El Campo je poměrně mladá, byla založena v roce 2004. Leží v nadmořské výšce 1600 metrů. Káva, kterou jsme si vybrali, obsahuje pouze zralé, červené plody. Obsahuje pouze jednu odrůdu - Catuai. Znamená to, že s touto kávou se vám bude velmi dobře pracovat. Na mlýnku bude velmi konzistentní. Je zpracována metodou Natural, a proto je velmi sladká, má těžší tělo a dobrou intenzitu. V chuti najdete tóny švestek, takže se bude skvěle hodit k wafli měsíce. Kromě švestek v ní můžete cítit také tóny kakaa a lesního ovoce. 

 

 

Brazílie

Brazílie Augusto Ferreira

Karamel, borůvky, pekanové ořechy

region Sul de Minas
farmář Augusto Ferreira
zpracování natural
odrůda Yellow Catuai
nadmořská výška 1300 m. n. m.

Etiopie

Etiopie Nensebo

tropické ovoce, bonpari, jahody

region město Werka
farma sdružení drobných farmářů
zpracování natural
odrůda Etiopský Heirloom
nadmořská výška 1900 m. n. m. 

cupping score 89,00

Nensebo je promývací stanice ve West Arsi v Etiopii. Využívá ji přes 900 aktivních členů - farmářů, kteří sem svážejí své kávové třešně ke zracování. Tito farmáři hospodaří na svých velmi malých plantážích o rozloze kolem 2 hektarů. Káva není jejich hlavní plodinou, přesto se pěstování kávy věnují velmi pečlivě. Za kvalitní kávové třešně jim stanice Nensebo totiž vyplácí lepší peníze.

Káva, kterou jsme od nich nakoupili, je zpracována klasickou metodou natural. V těle kávy díky tomu naleznete spoustu sladkosti hnědého cukru. Káva je extrémě zajímavá na espressu. Ve spojení s mlékem pak připomíná čokoládu z vánoční kolekce s lehkým nádechem alkoholu. Takže jistá sázka na Flat white.

Výběrové kávy na filtr

Uganda

Uganda Kingha

Černý rybíz, maliny, limety, smetana

region Kinungo
sdružení farmářů Nyakshenyi Kingha Collective
zpracování semi-anaerobní fermentace
odrůda SL34, SL14, SL28
nadmořská výška 1500 m. n. m.

cupping score 87,25 bodů

Tato káva je směsí dvou šarží s různou dobou fermentace: jedna 120 hodin a druhá 72 hodin. Způsob zpracování SEMI - ANAEROBNÍ znamená, že kávové třešně jsou nejprve krátce propláchnuty vodou a poté fermentovány v pevných plastových pytlích bez přístupu vzduchu. Poté se odstraní slupka a třešně se ještě jednou fermentují v otevřených kádích po dobu asi 12 hodin. Pak se důkladně promyjí a suší na afrických lůžkách. Tyto jsou pak zastiňovány ze dvou důvodů - ochrana před děštěm, ale také před silným sluncem, které by sušení kávy mohlo urychlit natolik, že by pak zrna byla příliš rychle vysušená na povrchu, ale stále vlhká uvnitř.

Majitel Kingha Estate pan Kingsley Griffin se zavázal spolupracovat s místními zemědělci na zlepšení jejich příjmů, což má za následek jejich vetší péči při pěstování kávy a taky nákup lepších technologií pro zpracování kávových třešní.

Kolumbie

Kolumbie Titiribí

maliny, mango, tropické ovoce, kakao

region Antioquia
závod 1000montanas
farmáři 4 farmáři oblasti Titiribí
zpracování natural
odrůda Colombia, Castillo
nadmořská výška 1800 m. n. m.

cupping score 88,00

Tuto kávu jsme nakoupili od Terky z Chicas Industry. Vozí ji do ČR přímo od majitelů zpracovatelského závodu 100montanas ležícího ve vesnici Titiribí. WalterTaborda a Jaime Blandon v této oblasti spolupracují s 19 farmami. Pomáhají jim s nastavováním moderních metod pěstování kávy tak, aby je mohli zařadit do kategorie výběrových káv. To se jim i daří a vy si to můžete ověřit u nás v Kafecu.

Kolumbei Titiribí si u nás našla pevné místo na batch brew, což znamená, že ji připravujeme na americkém kávovaru Fetco jako překapávanou. Někdy ji připravujeme i přes Cold Brew věž, kdy je káva připravována zastudena z vody odkapávající z tajícího ledu. Je však skvělá i na V60 nebo chemexu. Lehce si ji připravíte doma. 

Keňa

Keňa Tegu

rybíz, pomeranče, ananas, karamel

region Nyeri
farma kooperace Tekangu
farmář sdružení drobných farmářů
zpracování promyté
odrůda SL28, SL34, Ruiru 11, Batian
nadmořská výška 1700 m. n. m. 

cupping score 88,50 bodů

The Tegu Factory je promývací stanice, která je součástí kooperativy Society of The Tekangu Farmers. Sídlí v oblasti Nyeri ve střední Keni a sbírá třešně od asi 1200 drobných farmářů. Název Tegu je pojmenován podle řeky, jejíž voda se používá ke zpracování kávových třešní. Zde se však voda po zpravování vrací zpět do řeky a nedochází tedy ke zbytečnému plýtvání.

Tipy pro kávové fajnšmekry

Myanmar

Myanmar Arrow bros.

Bezinka, červený rybíz, cukrová třtina

země Myanmar (Barma)
region Mandalay
farma Ruby Hills Estate
farmář bratři Arrowovi
zpracování promyté
odrůda Catimor
nadmořská výška 1500 m. n. m. 

Honduras

Honduras Caballero

Hubba Bubba žvýkačky, jasmín, cola, modré hrozny

region Marcala
rodinná farma Caballero
zpracování prodloužená naturální fermentace v GrainPro
odrůda Catuai
nadmořská výška 1600 m. n. m.

cupping score 86,75 bodů

Marysabel Cabalerro a její manžel Moises Herrera disponují více něž 200 hektary půdy osázené kávovníky. Jsou již 3. generací farmářů rodiny Caballero. Dlouhodobě pracují na rozvoji a zlepšování podmínek pěstování a zpracování kávy v Hondurasu. Farma Los Lomas je nejnovějším přírustkem jejich portfolia.

Moises při zpracování naší kávy použil novou metodu naturálního zpracování. Třešně zabalil do pytlů GrainPro (speciální vlhko nepropustná plastová vložka jutového pytle na přepravu kávy) ihned po sklizni a nechal je fermentovat po dobu tří dnů "ve vlastní šťávě". Poté je vysušil a následně nechal sušit na vyvýšených lůžkách. Až poté došlo k oddělení dužiny se slupkou od zrna.

Tato káva je krásným příkladen strukturovaných a jiskrných chutí. A to díky mléčnému kvašení.

Od rodiny Caballero připravujeme novou kávu, tentokrát na hlavní espresso mlýnek.

Zpět do novinek
výběrové kávy
Výběrové kávy
aktuální odměny
Aktuální odměny
dárková karta
Dárková karta