
Mexiko Gildo G. P.
v každém Kafecu
filtr
promytá
hrušková marmeláda, pekanové ořechy, lotusky
Káva je zpracovaná klasickým promytým způsobem. Co to znamená? Zralé kávové třešně se postupně sklízí a po dalším třídění se alespoň 24 hodin fermentují. Potom se promyjí a v sušárnách (sítě nebo africké postele) se postupně suší. Káva byla zpracovaná v obci Miramar v regionu Yucuhiti v Mexickém státě Oaxaca Gildovou rodinou. Káva je jiskřivá, plná ovoce a bylinek. Profilově nám jde do sladké marmelády ze žlutého ovoce, černého čaje, pekanového ořechu a sušenek Lotus.
Více o této kávě
region Mixteca, Oaxaca
farma Zaragoza Itundujia
farmář Hermenegildo Garcia Pérez
zpracování promyté
odrůda Typica, Bourbon
nadmořská výška 1350 m. n. m.
O FARMÁŘI
Hermenegildo, pro přátelé Gildo, je táta od rodiny, jehož život provází káva už od narození. V jeho rodině zastupuje třetí generaci farmářů. Gildovi se podařilo seskupit pár farmářů z oblasti Yucuhuti a Mixteca, asi 2 hodiny cesty od městečka Tlaxiaco ve státě Oaxaca, kde si farmáři, většinou původní obyvatelé těchto oblastí, pěstují kávu svým tempem a stylem. Gildo se už několik let věnuje vzdělávání farmářů v pěstování a zpracovávání kávy a procesování kávových zrn z těchto oblastí od různých farmářských rodin. A co víc, Gildo má vlastní výbornou pražírnu kávy, ve které nabízí lokální kávu.
O FARMĚ
V této části Oaxacy je jen málo experimentátorů s fermentacemi. I Gildo kávu zpracovává tradičním promytým, nebo polopromytým způsobem. Díky tomu je jeho káva v chutích neskutečně čistá. Mexické kávy mají tendence jít do červeného pomeranče, do grepu a do medu. A Gildo přesně tyto chutě ve své kávě podporuje. Farma se nachází v osadě Yucuhuti, z města velmi vzdálené a bez spojení. Žijí zde původní obyvatelé, kteří mluví svým jazykem Mixteca. Farmičky jsou rozeseté po kopcích v okolí.
Díky jedinečnému spojení ekosystému a nadmořské výšky je káva jedinečná - v chuti i ve vůni. Je jako žvýkačka, lískový oříšek, červené ovoce, čokoláda, střední až vysoká kyselost, a jedinečně čistý šálek.
Gildo seskupuje producenty z malých farem o rozloze maximálně 2,5 hektaru, každý výrobce má svůj vlastní mlýn a sušící proces. Gildo pak kontroluje kvalitu, radí farmářům co zlepšit a za kolik kávu prodat, nebo jim prodej přímo zprostředkuje.
O NAŠEM LOTU
Tento lot je směsí odrůd Týpica a Bourbon. Káva je zpracovaná klasickým promytým způsobem. Co to znamená? Zralé kávové třešně se postupně sklízí a po dalším třídění se alespoň 24 hodin fermentují. Potom se promyjí a v sušárnách (sítě nebo africké postele) se postupně suší. Káva byla zpracovaná v obci Miramar v regionu Yucuhiti v Mexickém státě Oaxaca Gildovou rodinou. Káva je jiskřivá, plná ovoce a bylinek. Profilově nám jde do sladké marmelády ze žlutého ovoce, černého čaje, pekanového ořechu a sušenek Lotus.